Logo
Vandaag open tot 19:00, terras tot 21:30

Ambachtelijke kroketten van Tjeu

Vanaf 6 september liggen zowel de Duvel Kös als de garnalenkroketten en de Los Limballs bitterballen bij beej Benders in de vriezer en worden ze geserveerd in ons restaurant en op ons Aetplein.

Kroketten

Matthieu (Tjeu) Kellenaers werd geboren in Tegelen en ging als kleine jongen elke zomer met z’n familie naar de camping in Sluis. Op deze plek kwam hij voor het eerst in aanraking met de horeca. Tjeu vertelt: “Ik begon met afwassen, stond in de bediening en vond zo langzaam mijn weg naar de keuken. In Sluis leerde ik voor het eerst hoe je zelf garnalenkroketten maakt. Ik had toen natuurlijk nooit durven dromen dat ik ooit een eigen krokettenmerk zou lanceren.” Van de camping in Sluis schopte Tjeu het uiteindelijk tot eigenaar van een kroketten imperium. In gesprek met deze Venlonaar, over Kellenaers Croquetten en de Duvel Kös, winnaar van de Venlo Snack 2018.

Tjeu werkte in verschillende keukens. Hij was leerling van Robert Kranenborg in de keuken van La Rive in het Amstel Hotel en werkte als souschef bij Vermeer in Amsterdam, dat in een periode van drie jaar opklom van geen sterren naar maar liefst twee Michelinsterren. Hij werkte twee jaar als chefkok in de keuken van niemand minder dan Paul Fagel.

‘Bij een voetbalwedstrijd hoorde natuurlijk snacks. Mijn garnalenkroketten bleken bijzonder goed in de smaak te vallen bij het Amsterdamse publiek.’

In 2005 opende Tjeu Gorgeous, zijn eerste eigen restaurant in de Pijp in Amsterdam. Een gewaagde stap, midden in de economische crisis. Tjeu besloot kwalitatief hoge gerechten aan te bieden voor een relatief lage prijs. Zijn formule werd na een jaar bekroond met een Bib Gourmand van Michelin. Tjeu over zijn tijd bij Gorgeous: ‘’Tijdens de WK’s en EK’s was er niets te doen in de zaak. Ik besloot de zaak om te bouwen tot café en een groot scherm neer te hangen, zodat gasten toch voetbal konden kijken. Bij voetballen horen natuurlijk snacks, dus besloot ik mijn kroketten-kennis die ik als leerling had opgedaan in Sluis weer eens uit de kast te halen. De kroketten werden geserveerd tijdens de wedstrijden en vielen enorm in de smaak. Mensen vroegen of ze ook op de kaart kwamen na de WK’s en EK’s en al snel merkte ik dat er veel vraag was naar luxere, ambachtelijk gemaakt kroketten.”

Tjeu ging aan de slag met verschillende recepten en ontwikkelde diverse soorten kroketten. Hij stond tot diep in de nacht kroketten te maken, om aan de vraag van onder andere het Amstel Hotel, het Conservatorium Hotel, het Hilton in Masterdam en Hotel De L’Europe. Uiteindelijk besloot Tjeu volledig voor de kroket te kiezen en werd de productie verplaatst naar IJmuiden, waar de garnalen vers vanuit de haven in zijn kroketten belanden.

‘Van Amsterdam terug naar Limburg, tijd om Kellenaers Croquetten ook in het zuiden bekend te maken.’

Sinds 1 december 2017 woont Tjeu weer in Venlo en is hij volop bezig ook Limburg kennis te laten maken met zijn kroketten. Tijdens de Plus avond van Viva Classica werd de Duvel Kös van Tjeu geserveerd op de Markt in Venlo. De Duvel Kös is een kleine kroket met daarin onder andere ragout van kip, kerrie, augurk en gekookt ei. De Duvel Kös werd tijdens foodfestival Spijs! bekroond tot Venlo Snack 2018.

Vanaf 6 september liggen zowel de Duvel Kös als de garnalenkroketten en de Los Limballs bitterballen bij beej Benders in de vriezer en worden ze geserveerd in ons restaurant en op ons Aetplein.

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen en evenementen