Op bezoek bij van Enckevort Fruit

Aan de Venloseweg in Sevenum ligt het enorme fruitbedrijf van Jac en Mirella van Enckevort. Overal waar je kijkt zie je eindeloze rijen met fruitbomen vol appels, peren, kersen, pruimen en abrikozen. Vandaag zijn we op visite om achter de schermen te kijken bij de kersen van ‘van Enckevort Fruit’. De kersen die je beej Benders in je winkelmandje legt zijn namelijk allemaal afkomstig van deze teler. In gesprek met Jac, over zijn bedrijf en zijn passie voor kersen.

Jac: “Van Enckevort bestaat al jaren. Mijn opa en oma zijn in 1930 begonnen met het bedrijf, mijn ouders en mijn oom en tante namen de zaak over en uiteindelijk nam ik het stokje in 2000 helemaal over. We hebben jaren geëxperimenteerd met verschillende fruitsoorten, maar de appels, peren en kersen zijn absolute blijvertjes.”

We lopen met Jac langs de rijen met kersenbomen en vragen hoe je ervoor zorgt dat je elk jaar opnieuw zulke mooie, zoete kersen kunt oogsten. Jac legt uit: “De kers is best een gevoelige fruitsoort om te kweken. In het voorjaar beschermen we de bloesem tegen nachtvorst met kachels en vuurpotten. We spannen netten over de rijen met bomen als bescherming tegen hagel, vogels en insecten. Als de kersen beginnen te kleuren spannen we zeilen over de kersenbomen, zodat de bomen niet nat worden. Te veel vocht zorgt er namelijk voor dat de bomen barsten. Als de bloesem aan de bomen komt laten we kasten met bijen en hommels komen zodat de bevruchting op gang komt. In juni kunnen de eerste kersen geplukt worden, afhankelijk van het ras. De kersen die beej Benders in de winkel liggen zijn onder andere Kordia kersen. Een stevige, zoete en sappige kers. We hebben drie stukken grond met kersenbomen die jaarlijks zo’n 25.000 kilo kersen opleveren.”

We vragen Jac wat hij zo bijzonder vindt aan het telen van kersen. Jac: “Mensen komen speciaal hier naartoe voor onze kersen. Ze worden er blij van. Mensen fietsen speciaal om voor een bakje kersen. Voor een kratje appels doe je dat misschien minder snel. De eerste kersen van het jaar zijn echte blij-makers, zoals de eerste aardbeien of asperges. Ik vind het fantastisch dat mensen speciaal hierheen komen voor een bakje kersen. Dat zegt wat over de kwaliteit en de smaak van onze kersen. Natuurlijk brengen we ze met net zoveel plezier naar de mensen toe, zoals we dat doen beej Benders.”

 

Recept: Ron’s Picanha in zoutkorst van de BBQ Recept: Tom’s aardbeiensoep met vijgen, balsamico en munt Biologische groenten van BioVerbeek Recept: Ron’s kalfsoester met asperges en Hollandaisesaus Recept: Manon’s roodbaarsfilet met tuinerwtenpuree Recept: Ylvie’s Witlofsalade Onze koffiebranderij: nieuw in ons assortiment! Erwtensoep met rookworst! Boerenkool met worst Gebakken zalmfilet met wintergroenten en dille roomsaus

Nieuwsbrief