Koffie

Bij het opstaan, op het werk, na het eten. Een kop koffie of thee is altijd genieten. En helemaal met een lekker stukje chocola erbij! Beej Benders heeft daarom de meest smaakvolle koffie, thee & chocolade voor je geselecteerd. Helemaal bijzonder is dat we onze eigen koffie branden. Kom je een keer kijken in onze koffiebranderij beej Benders?

koffie-afdeling

Over smaak valt niet te twisten.

Daarom kies je beej Benders uit een divers aanbod koffie-melanges. Een melange bestaat uit een mix van koffiebonen van verschillende koffieplantages. Om tot een goede melange te komen heeft onze barista Tamara samengewerkt met diverse koffiekenners. Samen hebben ze vele koffiebonen geproefd. Cupping noemen we dat. Met een klein kommetje en een soort juslepeltje proef je de juiste hoeveelheid van de koffie om de kwaliteit te bepalen. Continue afstemming van de verhoudingen en koffiebrander is nodig om tot de lekkerste koffie te komen. Bekijk onderstaande video voor een indruk van het proefproces.

Smaakintensiteit van koffie

Hou je van mild, pittig of krachtig? Hoe een koffie smaakt is afhankelijk van vele factoren, zoals de plek van de plantage, de verwerkingsmethode, verpakking en manier van branden.

Staan de koffieplanten in de buurt van een bananenboom dan smaakt de koffieboon alweer anders dan in de buurt van een cacaoboom. Maar ook het klimaat en de hoogte van de koffieplantage spelen een rol. Als een koffiebes op de droge manier verwerkt wordt tot koffieboon ontstaat er een krachtige en zoete smaak. Een koffieboon wordt in tegenstelling tot de natte verwerking eerst 2 à 3 weken in de zon gedroogd. Bij de natte methode worden de rijpe koffiebessen eerst in water geweekt. Dit zorgt voor een fruitige en verfijnde smaak.

Verpakken en bewaren van koffie

Een goede verpakking van koffie is vervolgens erg belangrijk. Koffiebonen die in aanraking komen met teveel licht, lucht, vocht of warmte zijn minder smaakvol. Bewaar daarom altijd koffiebonen of gemalen koffie in een afsluitbare bus op een koele, droge en donkere plaats.

koffie

Branden van koffie

Ten slotte is de manier van branden bepalend voor de smaak van de koffie. Alleen al de duur van de branding, maar ook de temperatuur en druk zijn bepalend. Vraag Tamara maar eens, hij kan je er alles over vertellen! Hij geeft je gelijk tips bij het zetten van je favoriete koffie. Want ook dat is bepalend voor hoe lekker je koffie wordt.

Koffiebranderij beej Benders

Koffiebranderij beej Benders

Thee

Ben je een thee-liefhebber? Beej Benders heb je keuze uit heel veel smaken.  Van laag geprijsd tot aan exclusieve kwaliteitsthee. Maar altijd lekker en gezond.

Recept: Ron’s Picanha in zoutkorst van de BBQ Recept: Tom’s aardbeiensoep met vijgen, balsamico en munt Recept: Ron’s kalfsoester met asperges en Hollandaisesaus Recept: Manon’s roodbaarsfilet met tuinerwtenpuree Recept: Ylvie’s Witlofsalade Onze koffiebranderij: nieuw in ons assortiment! Erwtensoep met rookworst! Boerenkool met worst Gebakken zalmfilet met wintergroenten en dille roomsaus Vegetarische paddenstoelen risotto met brokkelkaas en rucola

Nieuwsbrief